Negen kilometer archief op één website

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) heeft ongeveer 9 kilometer archief, 3000 dozen archeologisch materiaal en 2850 monumenten onder haar hoede. ELO is een regionaal kennis- en adviescentrum waarin archivisten, bouw- en architectuurhistorici, archeologen en monumentenzorgers zeer nauw samenwerken. Alle collecties en de kennis daarover – worden actief gedeeld om ze door gebruik levend te houden en te bewaren voor latere generaties.

Erfgoed Leiden en Omstreken is ontstaan uit de voormalige afdeling Monumenten Archeologie en het Regionaal Archief Leiden. Met het samengaan van deze organisaties werd met de wens om de erfgoedcollecties online te kunnen ontsluiten een eerste stap gezet.

Eind 2013 werden we gevraagd om onze visie op dit vraagstuk te presenteren. Ons advies was om de visueel rijke collecties met al haar verschillende facetten direct vanaf de homepage intuïtief te presenteren. Naast de traditionele navigatie heeft de bezoeker de mogelijkheid om door middel van grote beeldende tegels en themakaarten de verschillende onderdelen van de collectie te ontdekken. Ben je als verzamelaar op zoek naar bijzondere vondsten en de bijbehorende verhalen of wil je als docent een excursie cultuureducatie voorbereiden, de balans tussen ontdekken en informeren staat centraal.

We stonden voor de technisch interessante uitdaging om in een korte tijd de zoekomgevingen van de huidige sites te integreren in het nieuw te ontwikkelen ontwerp. Het resultaat is een vriendelijke website voor een gloednieuwe organisatie die met het rijke erfgoed van Leiden en omstreken een zon breed mogelijk publiek wil bereiken en interesseren.

Dat we ons werk goed hebben gedaan is eind november 2014  gebleken. In de door Emerce en Metrixlab georganiseerde Website van het Jaar 2014 verkiezing heeft Erfgoed Leiden beste website in de categorie Overheid gewonnen en liet daarmee genomineerden als DigiD, Belastingdienst en de politie achter zich. Zijn we best trots op!

  • OpdrachtgeverErfgoed Leiden en Omstreken
  • In samenwerking metWombie Projectleiding en Picturae (digitaal archief)
  • Websitewww.erfgoedleiden.nl
Terug